Systems Engineering

Systems Engineering

Systems Engineering

Uniek project in maritieme omgeving aanbesteed op basis van systems engineering

De Rijksrederij wil haar vloot moderniseren door zogenaamde Multi Purpose Vessel (MPV) aan haar vloot toe te voegen. Deze schepen kunnen meerdere taken uitvoeren voor een breed scala aan klanten. Aan Martijn, onze consultant, de taak goed in kaart te brengen: Wat kunnen de huidige schepen en wat moet het nieuwe schip kunnen?

Om te weten wat er speelt is Martijn als eerste mee gaan varen met de bemanning op de oude schepen die met name een specifieke taak kunnen uitvoeren. Zo krijg je het echte verhaal te horen, krijg je een goed begrip van de situatie aan boord en kom je tot de essentie van de gebruikseisen. Deze klanteisen heeft hij in kaart gebracht en vervolgens in een database gezet.

Omdat het nieuwe schip verschillende taken kan uitvoeren, waren er veel stakeholders die allemaal hun eigen belang hebben. De Rijksrederij als opdrachtgever was niet altijd akkoord met de eisen van de stakeholders en andersom. Daarom moest er meerdere malen worden geschipperd tussen de eisen van de opdrachtgever en de stakeholders.

In totaal zijn 1000 eisen beschreven die zijn vertaald naar een technisch programma van eisen. In de gesprekken moest Martijn op zoek naar de functies: wat moet het allemaal kunnen? Het functioneel specificeren geeft de markt ruimte innovatieve oplossingen te bedenken. Het gaat dus om 'het kunnen' in plaats van 'het hebben' of 'het zijn'.

Dit is het eerste project dat de Rijksrederij op basis van Systems Engineering heeft aanbesteed. Volhouden, blijven uitleggen van de voordelen van deze aanpak en in gesprek blijven zijn succesfactoren voor dit project gebleken, aldus Martijn. Uiteindelijk wordt er met minder schepen gevaren die een groeiend aantal taken uitvoeren en bovendien veel minder CO2 uitstoten.